Ha még sosem sütöttél semmit, akkor is bátran elkezdheted. Nem kell más hozzá, csak egy nagy tál, egy fakanál, a kezed, és a bátorságod. És persze a hozzávalók. A képen azt látod, amikor legelőször sütöttem. Olyan büszke voltam magamra, hogy gyorsan előkaptam a telefonom...
Tegyél a tálba:
- 180ml tejet ( vízzel 1-1 arányban is lehet )
- 440 g finomlisztet ( kb 22 púpozott evőkanál ) ha nincs mérleged
- 1 db egész tojást
- 1 mokkáskanál sót
- 4 dkg vajat ( puha )
- 2 evőkanál kristálycukrot
- 2 dkg friss élesztőt (elmorzsolva )
Fogd a fakanalat, keverd össze az egészet addig, amíg a tészta annyira összeáll, hogy ki lehet venni a tálból. ( így nem lesz ragacsos a kezed ) Tedd lisztezett nyújtódeszkára -üveglapra, tiszta konyhapultra, kinek mije van -és kézzel gyúrd tovább. Ha túl lágynak érzed, beledolgozhatsz még egy kis lisztet. Ha figyelsz a megadott adagokra, túl sűrű semmiképp nem lehet. A gyúrás technikájába hamar belejössz magadtól is. Ha kész, formálj egy cipót, a tálban, vagy a deszkán, letakarva langyos helyen kb egy óra alatt szépen megkel. Ezután gyorsan gyúrd át mégegyszer, vágd annyi részre, ahány, és amekkora zsemlét szeretnél. Formálj gombócokat a darabokból, -lapítsd el, mert meg fog emelkedni. Tedd a sütőlemezre - alá sütőpapírt - és hagyd megkelni optimális méretűre. Sütés előtt kend meg egész tojással, vagy tojásfehérjével. Óvatosan, hogy ne nyomd ki belőle a levegőt! Előmelegített sütőben kb 200 fokon -régi gáztűzhelynél 4 fokozat - süsd kb 12 - 15 percig. A sütők nem egyformák, ellenőrizd közben, a színén látni fogod, amikor már jó. Az illata is mennyei, de ha megkóstolod.. és persze a sikerélmény, ami további sütésekre biztat majd . Nemcsak hamburgerhez szoktam megsütni, szendvicshez is isteni.
Kezdj neki bátran, és írj, hogy sikerült!