Mindenkinek mindenről van véleménye, és a vélemény lehet más...

Azt olvastam, hogy...

Azt olvastam, hogy...

Azt olvastam, hogy: Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők iskolaszövetkezeteket módosító javaslata elveszi a diákok jogait.

"Miért akarja a kormány, hogy a diákmunkások kevesebbett keressenek?"

2016. július 13. - Chaenomeles

diakmunka.jpg

A diák munkavállalóknak eddig sem voltak jogaik, és ma sincsenek....

  Az iskolaszövetkezetekkel szerződésben álló diákoknak  ma sem keletkezik munkaviszonyuk, pedig levonják tőlük az adót, mint minden felnőtt dolgozótól. Nem kapnak juttatásokat sem, nem jogosultak szabadságra, betegállományra sem. A legtöbbjüket minimálbérért foglalkoztatják, többet dolgoztatják őket, mint a bérük duplájáért dolgozó " rendes" munkavállalókat. A legnehezebb, legkoszosabb, legveszélyesebb munkákat kizárólag velük csináltatják meg. Amíg a dolgozók cigiszünetei egymást érik, a diákot hajtják, mint az állatot, és azt mondják, ha nem tetszik, el lehet menni. Gyakorlatilag semmi joguk, azon kívül, hogy keményen dolgozzanak. 

  A családban van egy kereskedelmi multicégnél robotoló diák, aki az iskola mellett heti 25-30 órát dolgozik ott, nettó 500,- alamizsnáért. Nem jókedvéből, hanem mert muszáj, ahogy a legtöbb diáknak, aki dolgozni kényszerül.  Annyit dolgozik időben, mint egy rendes 6 órás részmunkaidős , csakhogy az ugyanezért a munkáért csaknem a dupláját kapja órabérben. . Ha beteg, és nem tud dolgozni, nincs pénz. Se szabadság, se táppénz. Munkaruhát nem kapnak, a sajátjukban kell dolgozniuk. Már nem számolom, hányadik farmer, fekete póló, és hányadik pár cipő szakad le róla mióta ott dolgozik. A diákszövetkezettől pénzért ( nem kis pénzért ) vásárolhatna munkaruhát. A "rendes" dolgozóknak a cég biztosítja ezt is. A munkabért átutalják havonta, ( a diákszövetkezet ) de nem a munka törvénykönyve szerint 10.-éig, hanem 15-én, vagy ha az pihenőnap, akkor még később. Arról nem is beszélve, hogy korrekt elszámoló lapot sosem kapnak, és ugyanannyi ledolgozott óráért néha 5, néha tízezer forinttal is kevesebbet kapnak, egyik hónapban, mint egy másikban.

  Tehát összefoglalva: a diákoktól már nincs milyen jogokat elvenni, mert olyan nincs nekik, és ha a kormány azt akarná, hogy még ennél is kevesebbet keressenek, hát biztosan jó motiváció lesz nekik, hogy még az eddiginél is nagyobb számban és ütemben, lehetőleg rögtön a tanulmányaik befejezése után felvegyék a nyúlcipőt, és menekülőre fogják.

Meneküljenek a szülőföldjükről, ahol nincs jövőjük...Sok mással együtt azt is ellopták tőlük...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aztolvastamhogy.blog.hu/api/trackback/id/tr228885760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az ikerteso 2016.07.16. 02:13:26

Na igen. És a diákszövetkezetek a cégektől átutalt bért igencsak megcsapolják, megkárositva a "gyerekeket" . Ennek senki sem néz utána?
süti beállítások módosítása