Mindenkinek mindenről van véleménye, és a vélemény lehet más...

Azt olvastam, hogy...

Azt olvastam, hogy...

Azt olvastam, hogy: " Vasárnap bezárok. Örökre... "

Az idős cukrászmester végleg szögre akasztja a habverőjét...mert muszáj

2016. május 16. - Chaenomeles

cuki.jpg

  Pedig ő betegen is haláláig dolgozna, de nem hagyják. Kik és miért? sohasem fogjuk megtudni...A cikket itt olvashatod. Tehát ha valaki dolgozni akar, és saját magának teremt munkát, egy életen át adózik, járulékot fizet, azt egyetlen " jóakaró " tönkreteheti .

   Vagy annyira hasít a gazdaság, annyira jól teljesít az ország, hogy az ő adójára már nincs is szükség. Esetleg csak valami önnön hatalmát fitogtatni akaró helyi hivatali ügyintéző magánakciója az egész?

   Lehet, hogy nincs körbecsempézve a műhely, hogy elavultak a gépek, hogy nem rozsdamentesek az eszközök, de a most érvényben lévő működési és higiéniai szabályokat nem most hozták, hanem sok évvel ezelőtt. Mostanáig mégis hagyták, hogy dolgozzon.. Miért éppen most, és miért így -vagy fizet, vagy azonnal bezár - kell ezt. Olyan pénzbeszedés, még inkább zsarolás szaga van a dolognak. Pedig ha dolgozhatna, adózna is tovább.

  Még átadhatná a több évtizedes szakmai tudását és munkaszeretetét a következő generációnak, de már nem fogja. Még megtaníthatná úgy elkészíteni a csodás sütiket, ahogy régen, amikor még nem voltak háztartási gépek, és minden valódi, természetes alapanyagokból készült. Mindent kézzel csináltak, és a végeredmény csodásabb volt, mint a mai nagyüzemi módszerekkel futószalagon készült édességek. Melyek magunk közt szólva olyan sok " mű " anyagot  - állományjavítót, ízfokozót, aromákat, tartósítószert, stb. - tartalmaznak, hogy már süteménynek is alig nevezhetők.

  Az ilyen régi mestereket különösen meg kellene becsülni, segíteni Őket, hogy amíg csak lehet köztünk maradjanak. Ők már nem a pénzért, hanem a munka öröméért dolgoznak.

  Nem csak a cukrászok, de vannak és dolgoznak még szabómesterek, cipészek, varrónők, ezermesterek akik mindent - de tényleg mindent - képesek megjavítani. Szeretik a munkájukat, ez az életük, a szó igazi értelmében. És elveszik tőlük az életük értelmét...

  Ha ők már nem lesznek, velük elvész a múltunk egy darabja is...

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aztolvastamhogy.blog.hu/api/trackback/id/tr678720354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása