Mindenkinek mindenről van véleménye, és a vélemény lehet más...

Azt olvastam, hogy...

Azt olvastam, hogy...

Magyar gyümölcs? Hiánycikk....hiányzik...

Hová tűntek a hazai gyümölcsök és zöldségek az üzletekből?

2016. június 12. - Chaenomeles

comer-fruta-y-verdura-optimismo.jpg

   Kifogytam a gyümölcsökből, jön a hétvége...Nosza induljunk, és töltsük fel a kamrát!

   Van a közelben Penny Market, Lidl, Spar, CBA, Aldi, Coop. Piac? Hát az sajnos nincsen...                                     A két magyar lánc mindjárt kiesik, a horror árak miatt, így nem derülhet ki, honnan is szerzik be a friss árukat.

pulpas_de_frutas.jpg

  Végigjárom a gaz multikat, az áruk a felületes szemlélőnek gyönyörűnek tűnnek. Közelebbről megvizsgálva őket azonban csalódást okoznak. Gyönyörű avokádó,legalább tíz ládányi, de olyan kőkemény, hogy ha kerek lenne, beillene golflabdának. Körte, olyasmi, mint az  az Alexander, de szürkés furcsa színű, és ez is mint a kő. Mosolygós piros, és fényes zöld almák, de csak a látványuk, illatuk ugyanis nincsen. Szőlő, szürkés-kékes permetréteggel. A nektarinnal is lőni lehetne... Felveszek egy doboz epret, aztán a sárgadinnyét, szagolnám, de nem érzek semmit. Elkezdem végignézni a ládákon, kartonokon lévő címkéket, és elfacsarodik a szívem. Holland, Lengyel, Olasz, Spanyol, Dél Afrikai, Amerikai, Perui, Ecuadori, Costa Ricai,Kanadai, Marokkói, Kínai....

Eszembe jutnak a régi vásárlások a " Nagycsarnokban " Budapesten, és szinte látom a gyümölcshegyeket,érzem a szabolcsi jonatán alma, az őszibarack, az eper, málna, cseresznye, meggy, semmihez sem hasonlítható illatát.    Csak rá kell nézni, becsukni a szemünket, és érezni...

alma_1-640x480.jpg

   Hol vannak, miért nincsenek hazai gyümölcsök és zöldségek az üzletekben? Mért olcsóbb, ha olcsóbb egyáltalán a világ végéről az agyonvegyszerezett, egészségre ártalmas, esetleg génmódosított , íztelen árukat ideszállítani, mint a helyben termő friss, egészséges vitamindús szezonális terményeket.

830432_58796228_resize.jpg

  Talán mert az új földesuraknak, akik a termőföldeket, gyümölcsösöket csak a kapott támogatás miatt szerezték meg, nem érdekük, hogy termeljenek is a földjeiken. Csak papíron kell megművelni a földet, aztán jön is a támogatás. Semmit nem kell tenni érte. Esetleg embereknek munkát adni, fizetni érte, öntözni is, meg szerszámok, gépek is kellenének, be kéne fektetni, azzal csak a nyűg van. Meg költség. Meg adó. Minek, ha így is megvan a pénz. Akinek van egy kis földje, és nekiáll egymaga, vagy a családdal, semmire sem jut , tehetetlen. A felvásárlók a bekerülési költségnél kevesebbet adnának a termésért, és a kartell nagy úr. Nincs hova menjen a gazda, nincs senki aki megfizetné a munkáját, és a beletett saját pénzét. Ha nem adja oda fillérekért, rárohad a munkája gyümölcse. Ha odaadja, ingyen dolgozott, vagy veszteséget termelt. Megélni semmiképp nem tud belőle. A helyükben más sem vállalná ilyen feltételekkel.

   Elindul valamikor a változás, amit olyan sokan annyira várunk?

A bejegyzés trackback címe:

https://aztolvastamhogy.blog.hu/api/trackback/id/tr258801848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása